Utopia

Over Utopia

Een nieuwe samenleving

Een groep van vijftien zeer diverse mensen, de pioniers van onze tijd, zeggen hun huidige leven vaarwel… Eén jaar lang bouwen ze aan een compleet nieuw bestaan, een nieuwe gemeenschap en ze beginnen met bijna niets! Alles wat ze hebben, is een kale loods op een onbewerkt stuk land, een bescheiden veestapel, een aansluiting voor water en elektriciteit, één telefoon en een geldbedrag in cash om hun leefomgeving op te bouwen en de eerste maanden te overleven.

Vanaf het allereerste moment komen de inwoners van Utopia er ook achter dat de weg naar hun ideale leven begint met overleven. Er is tenslotte nog vrijwel niets! Hoe gaan ze slapen? Er zijn geen bedden. Wat gaan ze eten? En hoe gaan ze überhaupt eten klaar maken, want er is geen keuken. Moet er geen WC komen en hoe gaan ze zich wassen? En: hoe blijven ze warm? Allemaal essentiële vragen waar direct antwoord op moet komen. Op TV is Utopia iedere werkdag te zien om 19.30 op SBS6.


Stemmen op nieuwe inwoners

Iedere vier weken stellen wij drie kandidaten aan je voor. Heb je een Paspoort dan kan je op één van deze kandidaten stemmen. Hoe je weet welke kandidaat leuk is en welke niet? Maak je geen zorgen. De kandidaten zullen uitvoerig campagne voeren, zowel op de sociale kanalen als op deze website,  dus je zult een weloverwogen keuzen kunnen maken.

De twee kandidaten met de meeste stemmen krijgen vervolgens een tijdelijk Visum. Met dit tijdelijke Visum mogen ze vier dagen in Utopia verblijven. In die vier dagen zullen ze strijden om de gunst van de inwoners van Utopia. De inwoners van Utopia bepalen met hun stem wie van de twee kandidaten het terrein moet verlaten. Want slechts één van de kandidaten wordt ook echt inwoner en ziet zijn of haar Visum omgeruild worden voor een echt Paspoort.

Nominatie

Tijdens de maandelijkse nominatie brengen alle 15 inwoners ieder 3 stemmen uit. Deze stemmen geven ze aan de inwoner of inwoners die die in hun ogen het meest waardevol zijn voor Utopia. Deze stemmen kunnen de inwoners verdelen hoe ze maar willen:
1 stem op drie verschillende inwoners,
2 stemmen op één inwoner en 1 stem op een andere inwoner, of
3 stemmen op één inwoner.
Er worden in totaal 45 stemmen verdeeld door de inwoners zelf. Maar daar blijft het niet bij…

De Elite

De Elite bestaande uit de 1000 meest participerende paspoorthouders geldt als 16e inwoner. Ook de Elite heeft in totaal 3 stemmen te verdelen. Ieder lid van de Elite mag kiezen welke inwoner het meest bijdraagt aan Utopia. De 3 inwoners op wie het meeste gestemd is door de Elite, ontvangen ieder één stem. Er zijn dus 45 Inwonerstemmen + 3 Elitestemmen = 48 stemmen in totaal.

Uitslag

Nadat de inwoners én Elite gestemd hebben, volgt de uitslag:
De 3 inwoners met het minste aantal stemmen zijn genomineerd voor eliminatie. De nieuwe inwoner zal uiteindelijk beslissen wie van de genomineerden Utopia definitief zal moeten verlaten.


Gelijke stand:
Er zijn altijd minimaal 3 inwoners die genomineerd worden. In geval van een gelijk aantal punten kunnen dit ook meer dan 3 inwoners zijn. Voorbeeld: 2 inwoners staan onderaan met ieder slechts 1 stem. Deze 2 inwoners zijn daarmee genomineerd voor eliminatie. Er zijn ook 4 inwoners die 2 stemmen hebben ontvangen. Dit betekent dat deze 4 inwoners eveneens genomineerd zijn voor eliminatie. In dit voorbeeld zijn er dus 6 inwoners genomineerd voor eliminatie.

Utopianen en de Elite

Alle idealisten, wereldverbeteraars, doorzetters en andere fans van Utopia kunnen zich aansluiten bij de inwoners om samen hun grenzen te verleggen. Zij kunnen Utopiaan worden. Zij stappen de grens over door een paspoort aan te vragen om samen met de deelnemers van Utopia te bouwen aan een nieuwe ideale samenleving en 24/7 op de hoogte te blijven van alles wat zich binnen Utopia afspeelt.

Utopianen hebben een belangrijke rol tijdens de eliminatierondes omdat ze gezamenlijk mogen bepalen welke toekomstige deelnemers een visum krijgen om Utopia tijdelijk te mogen betreden en maken met hun activiteit op de website, de app en social media kanalen kans om zich op te werken tot de Elite. Deze Elite is een exclusieve groep met bijzondere privileges, bestaande uit de meest actieve Utopianen die tijdens de nominaties mee mogen stemmen op de inwoners die in Utopia mogen blijven.

Stempels verzamelen

Activiteit is de grootste vriend van het experiment. Zonder activiteit valt er niets te analyseren en zonder analyse geen opzienbarende conclusies. Goed, we houden dus van activiteit. En dus zijn wij op zoek naar actieve Utopianen. Mensen die kijken, zeker, maar die ook delen en chatten en nog eens terugkomen.
Daar stellen wij dan weer wat tegenover. Ben jij een actieve Utopiaan, dan zetten wij stempels in jouw paspoort. Hoe actiever jij bent, des te meer stempels je verzamelt. En hoe meer stempels je verzamelt, des te meer invloed je krijgt in Utopia. Zo stemmen de 1000 meest actieve Utopianen, de Elite, mee tijdens de nominaties. Ja, hebben we je interesse? Kijk dan snel hoe je de stempels verzamelt:

  • Vroege vogel: wees er snel bij. Voor 31 januari 2014 een paspoort betekent de Vroege Vogelsstempel.
  • Praatjesmakers: punten verdienen met je comments op artikelen en filmpjes. Een makkie! Hoe meer je reageert en hoe meer andere Utopianen op jou reageren, des te meer punten je verdient.
  • Vierkante ogen stempel: iedere dag komen er tientallen video’s op de website te staan. Bekijk ze allemaal! En verdien tientallen punten!
  • Kijkcijfercanon: Ben jij niet weg te slaan van de livestreams? Punten!
  • Promo prins: Wanneer jij de artikelen en video’s promoot op jouw social media, krijg jij de Promo Prins stempel.
  • Trouwe hond: Bij ieder bezoek aan de website, natuurlijk wel even inloggen met je paspoort, krijg jij punten voor de trouwe hond stempel.

Gedurende het hele jaar komen er nieuwe stempels bij. Dus heb jij alle stempels verzameld? Niet getreurd: er zullen er nog veel volgen.

Bron: http://www.utopiatv.nl/about